Правилното разположение на клетката има голямо значение, тъй като влияе съществено върху успеха на развъждането - не я поставяйте в тъмни ъгли или до нагревателни уреди.

Гнездилката се закрепва така, че отворът и да съвпада с отвора на клетката или отвора за поставяне на хранилка или поилка (ако има такъв). Желателно е температурата в помещението на развъжданите двойки да бъде 16-18С.

Женските снасят 4-6 яйца. Мътенето трае 18 дни и малките се излюпват голи и слепи в порядъка на снасянето на яйцата. В първите дни от животе малките растат много бързо. За около 35 дни новоизлюпените се превръщат в самостоятелни млади птици, за това през този период е от особена важност многообразното, пълноценно и достатъчно даване на храна, която малките приемат полусдъвкана от своите родители. Не забравяйте винаги прясната вода за пиене със стайно температура.

На 16 или 17-ят ден теглото им е като това на възрастните птици около 30гр. На 6 или 7 ден се отварят очите, а след 11, 12 дни перушината е напълно развита. До 5 седмици след излюпването си малките напускат гнездото, а родителите им се подготвят за ново мътене.

Нерядко при отглеждане само на една двойка вълнисти папагалчета птиците дълго време не пристъпват към гнездене. Това се случва, защото в природата те гнездят заедно, на групи или на цели ята.